Niebezpieczne czerwone mięso

14 marca 2012, 07:07

Specjaliści od lat alarmują, że nadmierne spożycie czerwonego mięsa przyczynia się do wielu chronicznych schorzeń. Z najnowszego numeru Archives of Internal Medicine dowiadujemy się, że spożywanie takiego mięsa wiąże się też z ryzykiem przedwczesnego zgonu.



W poszukiwaniu źródeł HIV

19 grudnia 2012, 12:05

Wirus HIV może oddziaływać na nasz gatunek o wiele dłużej niż dotąd sądzono. Prof. Alfred Roca z University of Illinois przekonuje, że analizując genom izolowanej zachodnioafrykańskiej populacji, możemy zdobyć ważne wskazówki odnośnie do ewolucji choroby.


Program szuka leku na raka

25 listopada 2013, 14:17

Specjaliści z IBM-a i Baylor College of Medicine opracowali oprogramowanie, które czyta prace naukowe w poszukiwaniu lekarstwa na raka. Obecnie oprogramowanie analizuje ponad 60 000 prac dotyczących proteiny p53. Bierze ona udział w powstawaniu nowotworów


Czerwone krwinki mogą transportować leki

1 lipca 2014, 17:59

Naukowcom z Whitehead Institute udało się zmodyfikować czerwone krwinki tak, by przenosiły ze sobą cały wachlarz najróżniejszych związków chemicznych, od lekarstw po szczepionki. Chcieliśmy stworzyć wysokowartościowe czerwone komórki krwi, które robią coś więcej niż tylko dostarczanie tlenu. Położyliśmy podwaliny pod technologię pozwalającą na wyhodowanie mysich i ludzkich komórek, które niosą ze sobą to, co chcemy i potencjalnie mogą zostać wykorzystane do celów terapeutycznych i diagnostycznych - mówi Harvey Lodish.


Surowica aligatora lekarstwem na antybiotykooporność?

3 marca 2015, 07:38

We krwi aligatora amerykańskiego (Alligator mississippiensis) odkryto peptydy antydrobnoustrojowe, które zapewniają gadom ochronę przed infekcjami.


Nowe źródło komórek wysp trzustkowych

24 września 2015, 12:14

Komórki, w których zachodzi ekspresja neurogeniny 3 (Ngn3), będzie można pewnego dnia wykorzystać do odtwarzania zniszczonych przez cukrzycę wysp trzustkowych.


20 kilogramów ryb na głowę

7 lipca 2016, 13:39

Z danych ONZ wynika, że po raz pierwszy w historii średnia roczna konsumpcja ryb w przeliczeniu na mieszkańca Ziemi przekroczyła 20 kilogramów. Z raportu FAO (Food and Agriculture Organization) dowiadujemy się, że tak duża konsumpcja ryb to wynik udoskonalonej akwakultury oraz zmniejszonego marnotrawstwa


Przyjazny środowisku filtr powietrza o niespotykanych właściwościach

16 stycznia 2017, 12:40

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu opracowali sojowy filtr powietrza, który wychwytuje tlenek węgla czy formaldehyd (dotychczasowe filtry tego nie potrafiły).


W skamieniałości sprzed 48 mln znaleziono gruczoł kuprowy z pierwotną zawartością

19 października 2017, 05:23

Naukowcy zbadali dobrze zachowany gruczoł kuprowy skamieniałości ptaka sprzed 48 mln lat i znaleźli w nim oryginalne cząsteczki łoju i wosku.


Wirusy-wynalazcy

14 czerwca 2018, 11:58

Olbrzymie wirusy z rodziny Pandoraviridae mają wiele unikatowych cech. Wydaje się, że do tej listy można dopisać kolejną - bycie "fabrykami" nowych genów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy